Περιοχή

Πύλος Μεσσηνίας

Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, προσφέροντας απεριόριστη θέα στο γαλάζιο του Ιονίου. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με τα αρχοντικά, τις καμάρες, τα διώροφα ασπρισμένα σπίτια με τις αυλές και τα λουλούδια τονίζουν το νησιωτικό χρώμα της περιοχής.

Η Πύλος είναι η έδρα του νεοσύστατου Καλλικράτειου Δήμου Πύλου – Νέστορος. Ο Νέστωρ, γιός του Νηλέα βασίλεψε τον 13ο αι. π.Χ. επί τρεις γενιές. Τα ερείπια του ανακτόρου του Νέστορα στον Επάνω Εγκλιανό επιβεβαιώνουν τη μαρτυρία του Όμηρου. Πρόκειται για το καλύτερα σωζόμενο παλάτι της Μυκηναϊκής περιόδου. Το Παλαιόκαστρο στον όρμο της Βοϊδοκοιλιάς, το Νιόκαστρο στην Πύλο, τα διάσημα ενετικά κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης αλλά και η ιστορικής σημασίας ναυμαχία του Ναυαρίνο μαρτυρούν την αδιάλειπτη παρουσία της περιοχής στην ιστορική εξέλιξη της Ελλάδας.

Οι αμμώδεις παραλίες συνολικής έκτασης μεγαλύτερης των 50 χιλιομέτρων παρέχουν απεριόριστες δυνατότητες χαλάρωσης, πεζοπορίας, ποδηλατικών διαδρομών και περιβαλλοντικών δράσεων. Η Βοϊδοκοιλιά, η Φοινικούντα, η Χρυσή Άμμος, το Ρωμανού, οι παραλίες Μεμί και Τσαπί περιμένουν να σας μαγέψουν με τα γαλαζοπράσινα νερά τους και τις χρυσαφένιες ακρογιαλιές.

Ακολουθώντας μια μοναδική διαδρομή μέσα στη φύση φτάνει κανείς στον εντυπωσιακό καταρράκτη Καλάμαρη, ύψους 60 μέτρων κοντά στη Σχινόλακα. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, ενταγμένη στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000, φιλοξενεί πολλά απειλούμενα είδη πουλιών και συνάμα είναι το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη όπου ζει και αναπαράγεται ο Αφρικανικός Χαμαιλέων.

Οι λάτρεις της γαστρονομίας θα απολαύσουν εκλεκτά τοπικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, ελιές, κρασί, σταφίδες, σύκα αλλά και παραδοσιακά εδέσματα. Το τρίπτυχο τοπικά προϊόντα διατροφής-παράδοση-ιστορία αποτελούν έναν αρμονικό συνδυασμό που έχει αφήσει ανεξίτηλο το ίχνος του στο πέρασμα του χρόνου.

Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος είναι δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων Καποδιστριακών Δήμων Κορώνης, Μεθώνης, Παπαφλέσσα, Πύλου, Νέστορος και Χιλιοχωρίων.

Η έκταση του νέου Δήμου είναι 554,3 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 23.780 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Περισσότερες πληροφορίες και νέα για την περιοχή μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Πύλου Νέστορος

Φωτογραφίες